Programma

Het programma van Bionext College bestaat uit zogenaamde korte Flashbijeenkomsten (workshops) en uitgebreidere Studiebijeenkomsten. De onderwerpen worden gekozen naar actualiteit en behoefte. De bijeenkomsten worden verzorgd door kennis- en ketenmanagers van Bionext. Voor specifieke thema's worden interessante sprekers uitgenodigd, bijvoorbeeld uit het bedrijfsleven of de wetenschap. 

Bionext College over elektronisch certificeren
In het najaar wordt een Bionext college georganiseerd over elektronisch certificeren. In dit college wordt ingegaan op de verschuiving van het papieren controle certificaat voor invoer van bioproducten in de EU naar een elektronisch controle certificaat.
Doelgroep: handel en verwerking, inkopers en kwaliteitsmanagers.
Binnenkort vindt u meer informatie over dit college op deze website. 

Veel belangstelling voor Bionext college over non-conformiteiten
Op dinsdag 15 september organiseerde Bionext, in opdracht van VBP en in samenwerking met Skal Biocontrole een zeer actueel Bionext college over non-conformiteiten die geconstateerd werden tijdens de inspecties.
In het jaarverslag 2014 van Skal waren veel non-conformiteiten (afwijkingen) geconstateerd, veel meer dan in het voorgaande jaar. Het betrof een groot aantal non-conformiteiten in de laagste categorie (meestal administratief). Met de verwerking van de halfjaarcijfers van 2015 bleek dat de recidive in afwijkingen dit jaar vrij hoog is en dat de lichte afwijkingen van vorig jaar nu overgaan op ernstig. Een 30 tal bedrijven namen deel aan dit College en spijkerden de kennis op dit punt bij.

Donderdag 25 juni was er een Bionext college bij de WUR over milde conserveringstechnieken. Dat zijn nieuwe methodes om zonder gebruik van conserveringsmiddelen via een combinatie van hoge druk en korte verhitting producten langer houdbaar te maken. Vruchtensappen, maar ook vleeswaren blijven via deze behandeling langer houdbaar zonder smaakverlies en met (nog) minder toevoegingsmiddelen. 

Het is het een techniek die nog niet veel bij de productie van biologische levensmiddelen wordt gebruikt, maar die wel interessant kan zijn. Bij verwerking van biologische producten is het namelijk verboden het product zo te bewerken dat de aard van het product verdoezeld wordt, en deze techniek past mogelijk binnen de regels.
De deelnemers gaan, gewapend met de kennis die ze hebben opgedaan, na of ze deelnemen aan een onderzoek om deze techniek voor biologische producten uit te testen. 
Ook interesse? Mail blom@bionext.nl 

Op 1 juli 2014 vond een informatiebijeenkomst plaats over borgen van biologische kwaliteit. Deelnemers werden bijgepraat over de Begin juli vond een Bionext College plaats over het borgen van biologische kwaliteit. Achttien medewerkers van vijftien bedrijven werden aan de hand van presentaties van Marcel Tijhuis van Precon Food management, Bavo van den Idsert van Bionext, Margreet van Brakel van Skal Biocontrole en Paulien veerman van Bionext geïnformeerd over Biokap, residumonitoringssysteem en het Quality assurance risicomodel. 

Op 17 september 2013 vond de bijeenkomst plaats over etikettering zonder fouten. Ellis van Diermen van Preconvertelde meer over de  horizontale etiketteringregels.Hanneke de Boer, inspecteur van Skal Biocontrole liet aan de hand van voorbeelden zien wat er allemaal fout kan gaan bij de etiketten en aan welke eisen  een etiket van een biologisch product moet voldoen. Paulien Veerman van Bionext ging in op de do’s en don’ts voor gezondheidsclaims en GMO’s. Alle deelnemers kregen een uitgebreide bundel met achtergrondinformatie mee naar huis. 

Op 26 juni 2013 vond de bijeenkomst plaats over duurzame verpakkingen in de biologische sector. Meer info is hier te vinden.

Op 10 januari 2013 stond het Duitse beurzenseizoen centraal. Dr. Klaus-Jürgen Holstein van ‘Ein Herz für BIO’, het grootste netwerk voor de Duitse biomarkt, drs. Petra van Egmond van LIBERA en Arend Zeelenberg van Bionext gaven informatie over de Duitse markt.

Op 1 november was er een zeer succesvolle bijeenkomst over de marketing van biologisch. 3 zeer verschillende verhalen, van trendwatcher Anneke Ammerlaan,  Erik Does, directeur van EkoPlaza en  Elvi van Wijk van het LEI over consumententrends. In 2013 zal een vervolg op deze bijeenkomst plaatsvinden.

Op 10 oktober vond het Bio-congres plaats. Dit werd georganiseerd door Bionext en de Triodos Bank. Bijna 200 mensen waren aanwezig en werden geinformeerd over de stand van zaken in de biologische sector. Meer informatie en de presentaties zijn te vinden op de site van Bionext.

Op 3 oktober organiseerde VBP ism het Anti Fraude Initiative (AFI) de druk bezochte bijeenkomst over kwaliteit van de voedselproductie. Ruim 60 mensen uit heel Europa waren aanwezig en kregen de meest recente informatie over controle-technieken.

Op 28 juni vond de tweede bijeenkomst plaats over exportkansen naar Frankrijk. Er werd heel veel informatie uitgewisseld. Deelnemers gaven aan goed op weg geholpen te zijn om hun export naar Frankrijk op te zetten of verder uit te breiden. Rondom de Franse beurzen wordt verder gekeken naar de exportmogelijkheden.

Op 24 april 2012 vond de eerste bijeenkomst plaats. Thema: het equivalentieakkoord (handelsakkoord) dat is gesloten tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie. Lees verder.